Gledajte preko 200 ex YU TV kanala, uživo! Ne propustite više ni jednu omiljenu seriju, utakmicu ili film. Kod kuæe, na poslu, na putovanju... Konektujte se na internet i uživajte! Ponesite Vaše omiljene TV kanale bilo gde sa sobom uz pomoæ NetTv Plus aplikacije za Vaš iPhone/iPad, Android telefon ili tablet. Gledaj besplatno najbolje domaæe kanale.
Silvana je sve pretvarala u zlato

LIKE US

Newsletter

Unesite vaš email:

by FolkoTeka.com
Svako jutro uz kafu, čitajte najnovije sa FolkoTeke

Ne zaboravite da potvrdite link, koji dobijete u emailu, jer inače nećete dobijati vesti

Silvana je sve pretvarala u zlato

Da li je Silvana predosjećala nesreću i skori rastanak sa životom, da li je Vanga vidjela taj kraj, da li je… bezbroj pitanja bez odgovora

Silvana Armenulic - www.FOLKOTEKA.com
Silvana: Zbog “umjetničkog dojma” nagavaraju je da promjeni ime

Poznavaoci muzike kao cjeline, poštovaoci i konzumenti kvaliteta, oni pravi i iskreni na spomen imena Silvane Armenulić počinju razgovor o ovoj ljudskoj i umjetničkoj veličini sa poštovanjem.

Mnogi će reći “o mrtvima sve najbolje” ali Silvana je argumentovano još za života ušla u legendu. Svojom pojavom, svojim glasom postavila je standarde koje još niko dostigao nije i teško, veoma teško da će ih i dostići.

Ništa u životu nije slučajno pa tako i njena karijera ali i život u cjelini. Zaslužena titula “kraljica pjesme” kojom ju je narod darovao, zasmetala je nekim estradnim krugovima. Smiješnim i nerealnim tokom pokušavalo se pritiskom na pojedine medije iz Srbije titula “kraljce” prekomandovati u druge ruke. Sve je i završavalo na pokušaju.

Nekome je i sopstvena laž draga ali sve je bilo uzalud. Pojavljivale su se razne “jedne i jedine”, “neponovljive”, “kraljice”, “carice”…ali dominantna laž nije imala snagu istine. Narod je izabrao Silvanu.

Rodila se u Doboju 18 maja 1939 godine. Pričalo se da je otac Mehmed insistirao da mu se tek rođenoj kćeri da ime Zilha. Mehmed je bio poslastičar, poštovan u svojoj mahali. Ta ratna vremena prolazila su i teško i sporo, a ni Bajraktarevići nisu bili mimo svijeta. Živjelo se nekako, krpio se kraj sa krajem ali se na kraju ipak preživjelo.

Ostala je priča kako je djevojka Zilha došla u Sarajevo u posjetu tetki. Ostala je priča jer tu, u Sarajevu se i počinje plesti legenda o ženi, pjevačici, fenomenu koji traje i danas. Nije planirala dugo ostati ali je sudbina drugačije odredila životni put.

Počela je pjevati u kafani i od zarađenih para pomagala i sebe i kompletnu porodicu. Svakodnevno pjevanje za pjevača predstavlja problem ali se Zilha navikavala. Gdje god da bi pjevala kafana je radila, kako to i pjevači i gazde vole reći “punom parom”. Zilha, odmor za dušu i oči.

Umornim radnicima bila je i praznik i “teret”. Dolazili bi u grupama na “po jednu” ali bi ostajali do zore. Nikoga Zilha Bajraktarević nije ostavljala ravnodušnim.

Put u Beograd za Zilhu je i kraj djevojačkih dana. Upoznaje tenisera Radmila Armenulića i za njega se udaje 1961 godine. Tih godina Zilha snima i svoje prve pjesme.

Bosanka, pa još i muslimanka, a izgleda i glasa za čistu desetku, bila je primarna smetnja mada je donosila zaradu svakom. I izdavačima, i saradnicima i vlasnicima kafana.

Njeno prvo pojavljivanje u Beogradu sve, apsolutno sve, je ostavilo bez teksta.
Kolegicama je “nabila” komplekse. Tada nije bilo plastičnih operacija, nije bilo fotošopova ni aparata za uljepšavanje fotografija.

Zbog “umjetničkog dojma” nagavaraju je da promjeni ime. Zilha je bila u nedoumici ali je, na kraju, ipak pristala. Pristala je kada su joj objasnili da je to samo za javnost i da sama može birati ime pod kojim će nastupati.

Tih godina mega popularan bio je film “Gorak pirinač” koji je proslavio glumicu Silvanu Mango i upravo po njoj Zilha se transformiše u Silvanu.

Za arhiv radija Beograd snima pjesme “Teško meni jadnoj u Saraj’vu sama”, “Golube poleti”, “Mene moja zaklinjala majka”, “Da sam ptica”, “Zvijezda tjera mjeseca”…a tada pristaje i na svoj prvi duet sa Slavkom Perovićem.

Snimili su pjesmu “Krčmarice, daj mi vina”, a kolika je bila njena popularnost govori podatak da je čak i Arsen Dedić tražio da sa njim snimi duet.

Pričati i pisati o Silvani i o njenoj umjetničkoj i ljudskoj veličini trajalo bi godinama i trebalo bi puno više strana od planiranih. Sudbina Tome Zdravkovića bila je u njenim rukama. Vraćajući se jedno jutro sa posla u parku na klupi nailazi na momka koji je tu spavao. Nepoznat momak se predstavio kao Toma Zdravković. Gurnut rukom života bio je bez para i prebivališta, gladan i promrzao. Kada ga je nahranila i ponudila čistu postelju saznala je da taj momak i pjesme piše. Život je sastavio dvije legende.

Od tog dana počelo je prijateljstvo koje je talas sudbine prekinuo 1976. godine.
Krenuo je Toma sa Silvanom na nastupe, a kada je osjetila da sam može nastupati i više zarađivati dala je preporuku gazdama. A njena riječ se poštovala. Nije znao kako da se oduži Silvani pa joj nudi pjesmu koju je napisao (a, gdje bi drugo) u kafani pored neizbježne čaše vinjaka.

Silvana osjeća da je pjesma “Šta će mi život bez tebe dragi” neobična, van standardnih klišea. U isto vrijeme Silvana dobija ulogu u seriji “Ljubav na seoski način” i premijerno u jednoj epizodi pjeva tu pjesmu.

Pjesma postaje najpopularnija u Jugoslaviji, a kolege se bore za duet sa Silvanom.
Cune Gojković je preklinje i dobija šansu. Snimaju duet “Gdje si da si moj golube” i “Kad u jesen lišće žuti”, strpljivost Aleksandra Trandafilovića se isplatila i on sa mega zvijezdom snima duet “A, što ti je mila kćeri jelek raskopčan” i “Ima dana”,

Arsen Dedić specijalno piše pjesme za duet sa njom “Sve bilo je muzika”, i “Život teče”, a Slavko Perović u svojoj biografiji bilježi još jedan bod. Sa Silvanom snima i “Dođi neznanko mala” i “Kad smo se sreli prvi put”.

Silvanina popularnost dostigla je vrhunac, od vrha do novog vrha nema puta. Čvrsto je nosila tu zastavu. Dobija uloge u serijama i filmovima “Građani sela Luga”, “Lovac na jelene”, “Saniteks”…. Sve što je dotakla pretvarala je u suho zlato.

Svi oko nje se “ubijaju” od novca. Pjesme “Ciganine sviraj, sviraj”, “Srce gori jer te voli”, “Sama sam”, “Rane moje”, “Ostavite tugu moju”, “Ja nemam prava nikoga da volim”, “Srećo moja”, “Ludujem za tobom”, “Duša moja” i mnoge, mnoge druge postaju trajni hitovi.Donijela je saradnicima bogatstvo, a slušateljima užitak do današnjih dana.

Godina 1976 negdje je zapisana kao zadnja na ovom svijetu. Bugarska slijepa proročica Vanga bila je Silvani domaćin te godine. Da li je Silvana predosjećala nesreću i skori rastanak sa životom, da li je Vanga vidjela taj kraj, da li je……bezbroj pitanja bez odgovora.

U noći 10 oktobra 1976. godine Silvana Armenulić, njena sestra Mirjana i violinista Rade Jašarević svraćaju u restoran “Smederevo” na Zvezdari. Priča se da je pjevača koji je svakodnevno radio u toj kafani zamolila i, naravno, debelo platila, da joj otpjeva pjesmu “U haremu Aziz Abdulaha”, koju je tih dana snimio Safet Isović.
Autoput Beograd-Niš, mjesto Kolari i …..užasna, stravična saobračajna nesreća u kojoj ginu Silvana, Mirjana i Rade. Muk i nevjerica. I danas tako.

Priča o Silvani ne umire, mit o njoj živi i danas. Silvana nije samo “Šta će mi život bez tebe dragi”, “Rane moje”, “Sama sam”….ona je nešto puno šire i duže ali je i “Šta će mi život bez tebe dragi”, i „Rane moje” i…..I danas traje, živi…..

Puno je vode proteklo od njene smrti ali je ipak ostala unikat. Sve drugo, sve ostalo su loše, veoma loše kopije. Negdje u hramu vječnosti njena duša, zadovoljna, živi jer zna dok je svijeta i vijeka da će se po dobru spominjati. Uvijek će biti „silvanića” ali jedna je Silvana. Ili Zilha. Svejedno je.

Komentari

komentara

Komentariši


Website Traffic Counter
Call of Duty 4 Xbox 360

Albumi 2016, Grupa COD, Farma 6, Bajaga i Instruktori, Sara Trajanovic, Jelena Golubovic, Ivan Marinkovic, Lepi Mića, Čupo Kalač, Jelena Jovanovic, Edin Skoric, Romana Panic, Pink Reality, Ceca music, Lexington, Djordje Balasevic, Aleksandra Dabic, Nikolina Kovac, Darko Martinovic, Goga Sekulic, Zvezda, Granda, Ðogani, Nina Badric, Noc je zvezdana, Diva, Eso Balic, Sanja Djordjevic, Seka Aleksic, Jelena Karleusa JK, Budva na pjenu od mora, Antonia Sola, LZN, lud zbunjen normalan, Haris Dzinovic, Edin Hamdija, Mile Kitic, Vesna Zmijanac, Indira Radic, Tropico Band, Tropiko bend, Lepa Brena, Danijel Alibabic, Sabrina Karajkovic, Zdravko Djuranovic, Damir Kulovic Kule, Amadeus, Milena Ceranic, Svetlana Ceca Raznatovic, Zdravko Skender, Katarina Zivkovic, Donna Ares, Serif Konjevic, Mate Bulic, Adnan Babajic, Joca Stefanovic, Adil, Novi premijer hitovi, Mirza Soljanin, Sasa Matic, Aca Lukas dvd, Boban Rajovic, Cira, Dejan Matic, Ivan Zak, LeeMan, Aleksa Jelic, Dado Polumenta, Nemanja Stevanovic, Baki B3, Stoja, Colonia, Darko Radovanovic, Dusica Grabovic, Marinko Rokvic, Ceda Markovic, Renato Henc Dzenan Loncarevic, Olja Karleusa, Legende, Trik FX, Deni Bonestaj, Dino Dizdarevic, Aysela, Davor Badrov, Radisa Urosevic 2010, Alen Ademovic, Suzana Jovanovic, Sandra XS, Beko, Elvis Komar, Dusko Lokin, Emir Osmanbegovic Miko, Sead Ruznic, Nesko Kejdz, Festival Sibenik, Aco Pejovic, Hitovi za sva vremena Edicija 3, Amar Gile jasarspahic, Ana Nikolic, Anabela Bukva (ex Djogani), Dana Karic, Summer Mix 2010 - Hitovi leta, Tony Cetinski, Grand hitovi leta, Marijana Zlopasa, Edo Maajka, Dragacevski Sabor Guca, Guca, Festival, Dara Bubamara, Zeljko Juric, Split Festival, Sabrija Vulic, Dusan Svilar, Jovana Nikolic, Luna, Dejan Alicic, Rusko, Ivana Selakov, Sejo Keydura, Milan Topalovic Topalko, Nihad Alibegovic, Jasna Zlokic, Maja Marijana, Selma Bajrami, Nedeljko Bajic Baja, Dzenit, Dj Krmak, Ðani, Sanja Maletic, Rajko Horizont, Ivan Kukolj Kuki, Zlatko Pejakovic, Sead Dugonjic, Samir Mujagic SMS, Anabela Ðogani, Radijski Festival, Ognjan Ogi Radivojevic, Ana Stanic, Fedja Dizdarevic, Serije, Serija, Greh njene majke, Tajna neciste, Damir Imamovic, Bora Drljaca, Lexington band, Grand karaoke DVD 2, Elvira Rahic, Mirza Omerovic, Mirza Hodzic, Sladjana Sladja Delibasic, Ekrem Jevric Gospoda, Alen Vogrinec Vesel, Tanja Banjanin, Goca Trzan, Sako Polumenta i prijatelji, Feminnem, Lana Jurcevic, Senad Nikocevic Niki, Zdravko Colic, Dunja Ilic, Axal Grand Festival, Sasa Kovacevic, E.T., Nusret Hadzic, Meho Hrstic, Julia Bikova, Bojan Cikic, Slobodan Kacavenda, Ilda Saulic, Dragica Radosavljevic Cakana, Himzeta Nukic, Zeljko Golik, Bend Slatki poljubac, Dr. Iggy, Mustafa Jukic, Sergej Cetkovic, Milan Topalovic Topalko, Sale Prerad, Nusret Hadzic, Almir Music Eko, Tose Proeski, Crvena Jabuka, Toni Pejic, Refik Kolic, Mara i Lole, Dragan Vasic Gagi, Atheist rap, Ena Hodzic, Maja Suput - Jasmin Stavros, Mile Petrovic 1964, Javorka Urosevic 1961, Seid Skalic Genije,Deda, Aleksandar Sanja Ilic Balkanika, Miroslav Knezevic, Emanuel Zekic, Emir Djulovic, Nihad Fetic Hakala, Amela, Zoka Jankovic, Crni, Djani, Miki Pavlovic, Milan Dincic Dinca, Djogani, Funky G., Mambo Kings, Karma, Frenkie, Ljubisa Vasiljevic, Novi Hitovi Granda, Hule, Mensur Dimnjacar, Rade Lackovic, Medeni mesec, Darko Lazic, Tanja Savic, Nove Zvezde Granda – Edicija 2 – Hitovi za sva vremena, Toni Zen, Folk Fest Valandovo, Bojanic (Mikica, Bane, Milos), Bozicni CD za Blagdane, Denis Bjelosevic, Neda Ukraden remake, Borivoj Grujicic Djavolak, Kaliopi Bukle, Next time, Saban Neziroski, Miligram, Amadeus band, Marija Serifovic, Ana Bekuta, Aleksandar Aca Ilic, Snezana Djurisic, Marina Magas, Aleksandra Kovac, Plavi orkestar, Dino Heldic, Armin Muzaferija, Bojan Jambrosic, Doris Dragovic, Emil Rasic, Rasko, Semir Ceric Koke, Kemal Seferovic, Jahija Perenda, Arvina Sabic, Fikret Nakicevic, Extra Marija, Ivan Gavrilovic, Kasim Bosnic Kale, Radmilo Zekic, Dejan Krstovic, Davor Badrov, Dusko Kulis, Kaliopi i Edin Karamazov, Zabranjeno pusenje, Boban i Marko Markovic, Impulsi, Selma Bajrami, Brzi, Xenia (Ksenija) Pajcin, Bedy, Zeljko Joksimovic, www.F-Ton.org, Seki Bihorac, Alma Tucakovic, Neno Kosuta, Hamdija Custovic, Sejo Kalac, Adnan Covic Ado, Saban Hairlahovic, Ivana Jordan, Marko Bulat, Nela Vidakovic, Halil Mehmedovic Halco, Bane Bojanic, Oliver Dragojevic (live), Mahir Burekovic, Dado Kukic, Marta Savic, Jovana Tipsin, Velimir Remic, Dina Banjanovic, Allegro band, Luna 2009, Magdalena i Juzni Vetar, Stoja, Grand Hitovi leta, Asim Brkan 1993, Kadir Nukic, Rizo Hamidovic, Semir Hasic, Julijana Damljanovic, Esad Plavi, Ibro Milkic, Viki Miljkovic, Goran Bozovic, Muhamed Mujkanovic, Jovan Perisic, Kemal Malovcic, Splitski Festival, Milica Todorovic, Mitar Miric, Amela Zukovic, Nove Zvezde Granda, Vera Matovic, Radmila Manojlovic, Super Kursadzije, Hari Mata Hari, Aleksandra Radovic, Miki Gajic uzivo, Srecko Savovic, Miko, Milan Stankovic, Miki Mecava, Zvezde Granda pevaju stare pesme, Zane, Dejan Zivic, Dejan Pavkic Pavke, Safet Kaljun, Ana Itana, Sekib Mujanovic, Sanel Kajosevic, Regina, Asim Bajric, Amir Smajic, Hazre, Natasa Matic, Mujo Bekrija, Jadranka Barjaktarovic, Dejan Matic, Snezana Savic, IN VIVO, Sinan Sakic, Emina Jahovic, Vinko Brnada, Edin Kalimero, Sasha Z., Jasna Djokic, Ajdin Jusufbasic, Bojan Vasic, Bobana Indjic, Grupa Negativ, Lepa Djordjevic, Zdenko Gudelj, Safet Redzic, Ahira Hasic, Hazre, Veljko, Elma Sinanovic, Telegraf, Novosti, Alo, Puls, nin, online, Vesti, Vijesti, Scandal, Svet, Ekskluziv, Express, Ekspress, Pravda, Politika, Balkanmedia, Kurir, Tekstovi, pesama, Pazarski cevap, Pazarski cevapi, lyrics, Songtexte, textovi, Pravda, ekskluziva, Press, Dnevni, Avaz, Fokus, Opera17, Mondo, Blic, Danas, Story, Hello, Magazin, Poznati, Trojka, Cosmopolitan, Smedia, Portal, Radio, Stream, Naraton, Intakt records, Grand music production, BN music, Renome, Gold music, Vip, JV, Juzni Vetar, PGP RTS, Croatia records, Balkan records, F-ton, Hayat produkcija, Diskoton, Audio Video, ZaM, Skala, Centrosound, Vujin records, KCN Records, MegaSound, info, Diskos, Jugoton - www.FolkoTeka.com - The Official one - Oficijelni sajt za narodnjake, zabavnjake, serije i svu vrstu zabave! 2014